Recension av lektör

Jag anlitade en professionell lektör och här är ett utdrag från dennes utlåtande av Morganas Själar – ISKALL ELD, som är en nyskriven thriller som publicerades den 8:e november 2013.

Det sägs att man utifrån första meningen i ett manus kan avgöra dess litterära kvalitet – och jag vill påstå att så är fallet med ”Morganas själar”. Första meningen i prologen är lysande – den placerar storyn i både tid och rum, samt klargör att något förfärligt inträffade där för länge sedan (stormen symboliserar den onda kraften) – och berättelsen i sin helhet är ett oerhört välskrivet och ambitiöst skrivprojekt. Författaren har utan tvivel stor skrivtalang!

Det viktigaste i en ”spänningsroman” är framåtrörelsen, att skapa en drivkraft hos läsaren att läsa vidare. Och framåtrörelsen är från första till sista sidan på topp; det lär bli en bok som många läsare sträckläser!

Vad gäller språket är det nyanserat, korrekt och i princip felfritt.

Det absolut mest framstående är dialogerna som utan undantag är välbalanserade och återger trovärdiga samtal. Med säker hand för skribenten läsaren vidare i handlingen via dessa dialoger, som om det vore enkelt. Men det är det inte – det är ett konststycke i den högre klassen! Och jag misstänker att det ligger många timmars hårt arbete för att skapa ”lättheten” i replikerna.

Eftersom så stor del av berättelsen är gestaltad genom samtal, skulle manuset utan större omarbetningar kunna fungera utmärkt som filmmanus, eller varför inte som underlag till en kortserie på SVT?